vrijdag 25 september 2015

Quilt op Vrijdag.

 
 In tegenstelling met de Quilt uit het vorige blogje is deze Amish-quilt nooit gebruikt. Zo gaat dat soms met quilts. Ongeveer een keer in het half jaar komt hij uit de kast ,wordt anders opgevouwd of op een stapeltje ergens neer gelegd.

 
 Ik maakte hem ongeveer 15 jaar geleden ,precies weet ik het niet meer, er staat geen etiket achterop. Helemaal gemaakt vogens de Amish traditie in effen kleuren en een pikzwarte achtergrond. Dat is niet te zien op de foto's maar het is een moeilijke quilt om te fotograferen.

 
 Ook vogens de Amish-traditie is de quilt heel intensief gequilt.

 
 Paarse blokken in het midden en gekleurde eromheen.



 
Deze lijkt grijs maar is echt zwart en zo is ieder effen zwart blok gequilt.
Ik laat hem zien omdat er in het De Pont museum nog een paar weken Amish-quilts te zien zijn, kijk maar even als je wilt op de site dan weet je precies de tijden.


 
Nog een paar weekenden te  zien aan de Prinsengracht in Amsterdam, Marianne en Rob Polak hebben een schitterende collectie antieke Amerikaanse quilts waaronder ook Amish-quilts.
Degene die al wat langer quilten weten misschien nog dat deze collectie eens tentoongesteld is in Haarlem, ongeveer ook 15 jaar geleden dus heel bijzonder dat een gedeelte van deze verzameling weer te zien is.
 
Groetjes Lia.

vrijdag 18 september 2015

Quilt op Vrijdag.

 
 Soms hoor je ,Hoe lang quilt je en hoeveel quilts heb je gemaakt.
 Ja ik quilt al zo'n 25 jaar. Begonnen ooit lessen te volgen bij de Lappenlijs in Vught, een heel leuk klein winkeltje dat al heel lang niet meer bestaat.
En daarna gaat het een beetje vanzelf, je rolt van het ene maakproces in het andere en de verslaving is geboren.
En hoeveel quilts ik heb gemaakt, GEEN IDEE.
Het bracht me op het idee om iedere Vrijdag een quilt op mijn blog te zetten, zo kan ik het een beetje in kaart brengen voor mijzelf.
 Nou dit is een van mijn eerste quilts gemaakt voor mijn jongste zoon ,die is nu 27 en kreeg de quilt toen hij een groot bed kreeg.
Dus ongeveer 24 jaar geleden.

 
 Heeel intensief gebruikt,de quilt heeft jaren op zijn bed gelegen en op de bank  als hij eens ziek was en is ontelbare keren gewassen.

 
 Helemaal verkleurd en verschoten

 
Een binding heb ik er niet aangezet ,gewoon de achterkant naar voren gevouwen en vast genaaid.
De bovenkant is soms helemaal gerafeld door het vele gebruik. Hier zie je dat het blauw verschoten is.
Ik heb eens met de quilt in mijn handen gestaan om hem weg te doen ,ja wie bewaard zoiets dacht ik nog ,maar zo blij dat ik hem nog bewaard heb ,wat een herineringen zitten aan deze quilt.

Fijne Vrijdag Groetjes Lia.

zaterdag 12 september 2015

De tentoonstelling van het Quiltersgilde.

 
 Vorig jaar ben ik niet geweest naar de jaarlijkse tentoonstelling van het Quiltersgilde , en dat kwam omdat ik het de jaren daarvoor niet zo inspirerend vond. Dus gisteren maar eens besloten om de trein te pakken en naar Deventer af te reizen, ik had al zoveel lovende woorden op Facebook en diverse blogs gelezen.


 
 Nou het was zeeeeer de moeite waard, wat een prachtige quilts hangen er

 
 ook leuke quilts met heel veel gevoel voor detail gemaakt

 
 Mooi aplicatie werk en prachtig doorgequilt

 
 kortom teveel om op te noemen.

 
 Deze hartjes-quilt is ook zo leuk en ieder hartje bestaat uit meerdere stukjes.

 
Bij deze quilt stond een groepje dames uitvoerig te discusieren over het patroon,ook dat hoort bij een tentoonstelling, leuk om het op een kleine afstand allemaal aan te horen.
Morgen alweer de laatste dag.
Wat ook zo leuk is dit jaar er was een uitgebreid programma met workshops in de kerk.
In de Latijnse school waren lezingen ,iedere dag stond er een quiltster centraal die een lezing gaf over haar specialiteit.
In de Bergkerk waren de kleurrijke artquilts van Colorminds te zien.
En quiltshop 100 rozen organiseerde in de Synagoge een Dear-Jane expo ook weer met workshops en lezingen.
Ja een dag was eigenlijk te kort.
Nu wil ik niet zeuren maar eigenlijk vind ik dat de Algemene Tentoonstelling weleens naar het Zuiden van het land mag komen.
Jaren geleden misschien wel 15 jaar is het eens in Breda geweest,daarna jaren op een rij in Deventer Alkmaar en Arnhem en een keertje bij Nieuwegein en in Rotterdam ,DUS?????

Fijne Avond Groetjes Lia

maandag 7 september 2015

De eerste op de stapel.

 
 Na 2 jaar op de stapel van tops die nog gequilt moeten worden is deze Camelot toch echt aan de beurt. Verschillende quilts gingen voor en waarom, geen idee.

 
 Eerst was het ,hoe ga ik de rand doen, zoals op het patroon ,nee dus gewoon stroken van een stofje met klein werkje erin

 
 als je op de foto klikt zie je het beter.

 
 Deze keer heb ik besloten om gewoon op de ouderwetse manier de top vulling en achterkant te sandwichen nml spelden en dan rijgen.
De spelden zitten erin en nu nog rustig aan doorrijgen.
De quilt uit het vorig blog-bericht had ik geplakt met lijm van de Action ,een beetje stroef af en toe,quilt niet zo heel lekker.Verkeerde zuinigheid heet dat je kunt beter wat meer geld uitgeven aan een goede spuitbus met textiel-lijm.

 
Op de prachtige achterkant was ik meteen een beetje verliefd en ook nog extra breed ,dus niet met de naaimachine aan de slag .De stof is 2.60 breed en de quilt 2 meter dus ik heb nog genoeg over voor een volgend project.
De stof heb ik gevonden bij Dorry.

Groetjes Lia